CBD

CBD, rygsmerter & forskning

Cannabis Plant

CBD står for cannabidiol og er i bund og grund en kemisk forbindelse fra Cannabis Sativa L-planten, en plante i hampfamilien, der primært er kendt, fordi det også er den plante, man kan udvinde hash, pot, marihuana, skunk, hasholie fra.

Cannabis Sativa er værdifulde planter til naturen. Mange civilisationer har haft kendskab til Cannabis Sativa, dyrket og brugt Cannabis Sativa til tekstil helt tilbage til Kina år 2.900 før vores tidsregning.

Cannabis

Har været brugt til mange gode formål .

Cannabis er altså ikke noget nyt, men i lang tid har der været politiske negativitet overfor cannabis – netop fordi cannabis primært er blevet set som et euforiserende stof og fokus har været på de mangeartede problemer, som det kan medføre.

Tiderne skifter imidlertid – og lige nu forskes der i stor stil i cannabis til medicinsk brug, og store, velkendte foreninger som Gigtforeningen støtter op om forskningen.

Gigtforeningen i Danmark er støttende om forskningen af medicinsk cannabis, ved at Gigtforeningen støtter op om bl.a. projektet CAN-ART. Du kan læse mere om Gigtforeningen

Det, som er vigtigt at holde sig for øje, når man overvejer cannabis, er, at der er mange interesser involveret i debatten og alle ikke altid lader deres udtalelser og meninger diktere af videnskaben men snarere af ideologi og politik – præcis derfor er der mange forskere der skriger efter yderligere forsknings og flere forskningsmidler, så vi bedre kan kortlægge cannabisens potentiale.

Gigtforeningen

CBD mod rygsmerter – forskning er i gang.

Cannabis eller CBD er stadigvæk under forskning når det kommer til smertebehandling som rygsmerter. Du kan læse mere om den danske forskning på området her

Men hvad med rygsmerter? Hvilken effekt CBD har på rygsmerter, eller kan CBD sågar lindre rygsmerter?

CBD kan være forbundet med at kunne afhjælpe betændelse i kroppen, dette kan du læse mere om i artiklen, som er engelsk skrevet.

Der er i gangsat diverse undersøgelser af brugen af CBD til smerter, du kan læse meget mere om den danske smertelæges brug af Cannabis for smerter her. Ønsker du at læse mere om smerter og cannabis undersøgelser, kan du læse mere om i nedenstående artikler.

En personlig historie

En ting er, hvad videnskaben og al dens data og statistik siger. Men hvad siger de mennesker, der rent faktisk udgør statistikkerne og ofte – og uheldigvis – går tabt i dem?

På oplysningssiden CBDSchool finder man en rørende fortælling om en hjemmehjælper, der som en del af hendes job undertiden måtte løfte eller vende patienter – ofte, forestiller man sig, i anatomisk og mekanisk udfordrende stillinger – og langsomt begyndte at udvikle smertefulde og vedholdende rygproblemer.

Som så mange andre historier, man hører om rygsmerter, endte hjemmehjælperens historie også med at hun måtte melde sig syg, blive hjemme og, værst af alt, sige sit arbejde op.

Det er altså ikke kun videnskaben, der når frem til at CBD kan have en positiv indvirkning på mennesket.

Hvor kan jeg få fat på CBD?

Søger man på “CBD køb” på Google bliver man præsenteret for et hav af forskellige muligheder.

Hos Lægemiddelstyrelsen, der er til for at sikre kvaliteten af lægemidler, hedder det, at man kan købe cannabis lovligt i Danmark, såfremt man har en recept fra sin læge og henvender sig på et apotek.

Hvordan fungerer CBD mod rygsmerter?

Egentlig er “CBD mod rygsmerter” lidt misvisende, idet CBD virker globalt og ikke lokalt.

Lige nu findes der mange forskellige former for CBD, man kan prøve, men det er ikke alle, der er lovlige de kræver at du får en recept af dine læge og som du kan hente på apoteket. Lige nu kan du få CBD som olie, tinktur, noget spiselig eller som creme eller gelé.

Hvad sker der i kroppen?

CBD er en cannabioid og cannabioider påvirker kroppen ved at gøre sig fast til forskellige receptorer (en art modtagere).

Menneskekroppen producerer selv forskellige cannabioider. Der er to receptorer: CB1 og CB2.

CB1 finder man i hele kroppen, men langt størstedelen befinder sig i hjernen. De CB1-receptorer, der befinder sig i hjernen, har med koordination, bevægelse, smerte, humør, tænkning, appetit, minder og mange andre ting at gøre.

Det er disse receptorer THCen gør sig fast til.

CB2 receptorerne befinder sig, modsat CB1 receptorene, ikke primært i hjernen men derimod i immunsystemet. Når vi skriver ovenfor, at CBD er betændelses- og smertelindrende, så er netop fordi CB2 receptorene også påvirkes.

Strengt taget er det ikke længere korrekt at sige, at cannabioiderne gør sig fast til receptorene; i dag synes det mere retvisende at sige, at brug af CBD stimulerer kroppen til at gøre brug af flere af dens egne cannabioider.

Det er stimuleringen og kroppens egen brug af cannabioider og den påvirkning af receptorene, som disse skaber.

Er der nogle bivirkninger ved medicinsk cannabis?

CBD har som stort set alle andre præparater Der er både milde og mindre milde bivirkninger. Her er en liste over potentielle bivirkninger ved CBD, du kan læse mere om dette hos lægemiddelstyrelsen:

MildeAndre
SløvhedForvirring
SvimmelhedKvalme
Tør mundOpkast
Lavt blodtrykDiarré
Kilde; lægemiddelstyrelsen på https://laegemiddelstyrelsen.dk/da/special/medicinsk-cannabis/borgere/bivirkninger-og-sikkerhed-ved-medicinsk-cannabis/

Skal jeg prøve CBD?

Det afhænger helt og holdent af din unikke situation. I så fald kan det være en idé at prøve dem. Men det kan også være en idé at prøve CBD – måske vil du opleve nogle af de samme gode resultater, som rigtig mange mennesker oplever – mennesker. Du kan altid kontakte din læge og tage en snak om Cannabis brug i forhold til din situation.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *